voorbereiding en aankomst

Na het krijgen van de melding en tijdens het aanrijden bespreek je samen met je collega chauffeur de casus en voorbereiding. Dit is van groot belang om mogelijke veiligheidsrisico's vooraf door te nemen evenals mogelijke problemen en oplossingen voor deze problemen. Verder is het van zeer groot belang dat je de rolverdeling goed hebt doorgenomen zodat je van elkaar weet wat je kunt verwachten. 

Om dit alles goed te doen heb je een aantal handvaten die je kunt gebruiken.  

Een belangrijk hulpmiddel hiervoor is de CRM (Crew Resourcement Management). Het is een hulpmiddel dat uit de luchtvaart komt en dat langzaam ook in de gezondheidszorg voet aan de grond krijgt. Doelstelling is het optimaliseren van de multidisciplinaire samenwerking in teamverband. Via 15 kernpunten kun je de samenwerking bespreken en evt. aanpassen. 

De kernpunten zijn:

  1. Ken je werkomgeving/werksituatie
  2. Anticiperen en plannen.
  3. Schakel vroegtijdig hulp in.
  4. Pas leiderschap en volgzaamheid toe.
  5. Verdeel de werklast.
  6. Mobiliseer alle beschikbare informatie.
  7. Communiceer effectief.
  8. Gebruik alle beschikbare informatie.
  9. Voorkom fixatie fouten.
  10. Blijf de situatie controleren (dubbelcheck).
  11. Gebruik cognitieve hulpmiddelen.
  12. Herbeoordeel de situatie regelmatig (recheck).
  13. Gebruik goed teamwork.
  14. Verdeel de aandacht verstandig.
  15. Stel de prioriteiten dynamisch bij.  

Door enkele van deze punten van te voren samen met je collega door te nemen weet je precies wat je van elkaar kunt verwachten en dus ook waar je elkaar op aan kunt spreken. Dit kan een ontzettende stimulans/verbetering in de samenwerking zijn.

 

In deze casus is het van belang dat je tijdens het aanrijden al bespreekt om de auto zo neer te zetten dat je overzicht over de situatie hebt en dat je daarna veilig kunt werken. Verder bespreek je dat je bij aankomst snel bekijkt of je extra hulp nodig hebt en dat je dat aangeeft via een SITRAP naar de MKA. In deze casus zou je kunnen denken aan ondersteuning van de politie of brandweer als je nog niet precies weet hoe ernstig het is. Je kijkt samen bij aankomst even van afstand het ongevalsmechanisme waarna je daarna kunt afspreken dat je collega chauffeur zich verder orienteerd op info van omstanders en het ongevalsmechanisme en jij je alvast gaat bezighouden met het slachtoffer. Bij haar kun je er voor kiezen om na de eerste check snel in de ambulance te gaan om daar in een rustige omgeving verder te gaan zonder de afleiding van de ongevalsplek. Je moet er bewust van zijn dat een zwanger slachtoffer lang kan compenseren. Dat de patient stabiel lijkt kan een enorme valkuil zijn. Tijdens deze gehele hulpverlening blijf je continue met elkaar overleggen en prioriteiten bijstellen afhankelijk van de info die je krijgt. Dit houdt in dat je regelmatig en duidelijk blijft communiceren.

Bij het kijken naar het interieur van de auto lijkt het erop dat de auto zeker aan de voorkant ergens tegen aan is gekomen Dit blijkt uit het feit dat de autoradio uit zijn positie is geschoven door een impact van voren. Het lijkt er ook op dat de vooruit naar binnen is gedeukt. Als je goed kijkt lijkt het er ook op dat rond de barst van de vooruit veel bloed zit. Dit is niet geheel te verklaren met de verwondingen van het slachtoffer waarbij je ook zou verwachten dat de vooruit naar buiten ingedeukt zou zijn. Het is wel verklaarbaar als het overstekend dier waar mevrouw voor uitgeweken is vol aan de buitenkant op de vooruit is gekomen. Het is ook van groot belang dat je kijkt waar nog meer impact op de auto is geweest (zijkant/achterkant) om precies te weten welke krachten er op het lichaam zijn losgelaten. Verder ook hoe hard mevr. heeft gereden en hoe diep de indeukingen zijn. Dit alles zijn indicaties om letsel te verwachten ondanks dat de patient niets lijkt te mankeren.

 Je mist in de auto de autosleutel en de binnenspiegel. Dit zou de wonden van mevr. kunnen verklaren. Ze zou met haar rechter wenkbrauw tegen de spiegel aan hebben kunnen komen en met haar rechter knie tegen de contactsleutel en daarna de autoradio. Zwangere vrouwen zitten vaak iets wijd met de benen om hun buik de ruimte te geven waardoor haar knie tegen het dashboard rechts van het stuur komt ipv eronder schiet. Verder zitten ze vaak wat onderuit met de gordel losjes om zodat ze met een aanrijding onder de gordel door schieten waardoor ze vooral met de benen/knieen de impact opvangen. Belangrijk bij deze casus is dan ook om te vragen of mevr. een gordel om had en hoe en te bepalen of er een airbag in de auto aanwezig was en of deze is afgegaan.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb