aanvullend onderzoek

Tijdens het aanvullend onderzoek ga je je verder verdiepen in de patient en het ziektebeeld. Je probeert hierbij te kijken of je gestelde werkdiagnose klopt en of je mogelijke andere diagnoses uit kunt sluiten, zodat je tot een definitieve werkdiagnose kunt komen.

Deze onderzoeken doe je alleen als je geen bedreigde vitale functies hebt (dan ga je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis en probeer je evt. tijdens de rit wat info te verzamelen), of als je bepaalde vitale functies hebt behandeld en evt. gestabiliseerd met bv. O2, infusie of glucose. 

Bij het aanvullend onderzoek maak je gebruik van het top-tot-teen onderzoek, de (hetero)anamnese, het uitvragen van de AMPLE en evt. verder onderzoek zoals 12 afl. ECG, temp. en capnometrie. 

Top-tot-teen onderzoek: 

Hierbij kijk je de patient van top tot teen na volgens een bepaalde methodiek. Je begint bij het hoofd en gaat via nek, buik en bekken naar de extremiteiten, rug en neurologisch onderzoek. Je brengt alle onderdelen systematisch in kaart dmv inspectie, auscultatie, percussie, palpatie, en functie onderzoek. 

In deze casus is het van groot belang om alles goed te onderzoeken als je hebt besloten om niet direct naar het ziekenhuis te gaan. De impact van het ongeval is zo groot dat je allerlei verwondingen kunt verwachten. Je doet dit in de ambulance als de patient gestabiliseerd is op de plank, met nekkraag om. Dit maakt het niet makkelijker. Als het goed is heb je, voor je de nekkraag om hebt gedaan en haar op de plank hebt geimmobiliseerd, al de CWK en wervelkolom gepalpeerd. Het zou ook fijn zijn als je de achterkant en de zijkant van het hoofd al hebt geinspecteerd en gepalpeerd omdat dat nu moeilijk is. Je kijkt en palpeert nu eerst verder het hoofd of er nog meer letsel is dan haar rechter wenkbrauw en jukbeen. Hierna bekijk je de thorax nog een keer op symmetrie en evt. toename klachten rechter thoraxhelft. Je ontbloot de thorax om te kijken naar verwondingen en/of kneuzingen (gordelletsel) en palpeert de ribbenkast. Je probeert het mogelijk ontstaan van een pneumo/heamato-thorax uit te sluiten. Hierna check je buik en bekken nogmaals goed op hardheid en drukgevoeligheid om een mogelijke interne bloeding of problemen in de uterus op te sporen. Daarbij check je ook op mogelijk vaginaal bloed/vochtverlies.Als laatste check je de ledematen waarbij je weet dat ze heeft rond gelopen en dat ze alleen pijn aan de rechter knie aangaf. (mogelijk kneuzing/bloeding) Bij dit onderzoek zorg je ervoor dat mevrouw niet afkoelt bij het evt. ontkleden.

Bij het neurologisch onderzoek bepaal je de EMV, de directe en indirecte pupilreactie, retrograde en anterograde amnesie en evt. misselijkheid, braakneigingen.

AMPLE: 

Deze vraag je uit op het gebied van Allergieen, Medicatie gebruik, ziektebeelden uit het verleden (Past ilness). Als het nodig is, bij mogelijk OK's, wanneer de patient het laatst en wat heeft gegeten (Last meal) en het Event: wat is er nu precies vooraf aan het incident gebeurt.  

(hetero)Anamnese: 

Bij de AMPLE en dan vooral het Event gedeelte ben je hier min of meer al aan begonnen. Hierin probeer je bij de patient en evt. partner/ omstander verduidelijkingsvragen te stellen om je (mogelijke) werkdiagnose verder te verklaren of uit te sluiten.

Specifieke vragen die je stelt bij een zwanger traumaslachtoffer zijn:

  • Hoeveel weken zwanger
  • Wanneer is de preciese uitgetelde datum
  • hoe is de zwangerschap tot nu toe verlopen
  • zijn er bij de zwangerschapscontroles problemen naar voren gekomen
  • is dit de eerste zwangerschap
  • zijn er bij evt. vorige zwangerschappen problemen geweest
  • is het gevoel in de buik anders als voor het ongeval
  • Voel je de baby bewegen sinds het ongeval
  • beweegt de baby meer of minder dan normaal of is er geen verschil
  • heeft u een gordel om gehad
  • zijn de airbags af gegaan
  • heeft u de buik gestoten en zo ja waar tegen
  • heeft u nu harde buiken en of baarmoedercontracties
  • heeft u buikpijn
  • is er vaginaal bloedverlies.

Bij verdenking op thoraxletsel tgv gordelletsel en of botsing thorax tegen het stuur moet je verdacht zijn op contusio cordis en is een 12 afl. ECG van belang. Capnometrie kan van belang zijn om te kijken of mevr. evt hyperventileert. Je moet daarbij dan wel altijd onthouden dat dit waarschijnlijk in deze casus secundair is tgv ander onderliggend letsel of pijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb